
Sushi – popularny posiłek – czy jest zdrowe?
Jedni je kochają, inni nienawidzą, dla jednych jest przysmakiem kulinarnym, który kompletnie zaspakaja kubki smakowe, dla innych produktem, którego nawet nie chce się próbować. Tak z całą pewnością możemy określić sushi, które ma specyficzny smak, niecodzienny zapach i na pewno oryginalny wygląd. A czy jest ono faktycznie zdrowe?
Dla większości osób sushi uważane jest za danie pożywne, niezwykle zdrowe, a do tego i bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezwykle cenne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak się jednak okazuje, sushi może w swoim składzie zawierać takie składniki, które mogą być niekorzystne dla naszego zdrowia. O czym więc mowa? Czy faktycznie to prawda? A jeśli tak, to czy można w jakikolwiek sposób takie substancje wyeliminować?
Czym jest sushi?
Na początku warto sobie dokładnie odpowiedzieć, czym samo sushi w sobie jest. To najbardziej popularne danie japońskie, które składa się między innymi z gotowanego ryżu, który to zaprawiany jest octem ryżowym i zwijany w rolki w wodorostach wraz z surową lub gotowaną rybą, a także i warzywami. Duże znaczenie mają również i podawane wraz z sushi sosy, w tym między innymi sojowy, wasabi, czyli pikantna zielona pasta lub też marynowany imbir. Oczywiście w każdym lokalu sushi smakować będzie zupełnie inaczej, w zależności od sposobu połączenia proporcji, przyprawienia i podania sosów, jednak dla fanów tego typu dania, z pewnością w każdym miejscu będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.
Rodzaje sushi
Sushi dzieli się na kilka rodzajów. Każde inne, każde tak różnorodne, ale jednocześnie i każde tak doskonałe w swoim wydaniu. I tak wyróżniamy między innymi:
- Hosomaki
To cienkie rolki, w których znajduje się niewielka ilość ryżu i jeden składnik dodatkowo – ryby lub warzywa. Taka rolka po zwinięciu krojona jest na sześć kawałków.
- Futomaki
To grube rolki, w których można znaleźć przynajmniej cztery składniki. Mogą więc tam być ryby, owoce morza, czy świeże warzywa. To sushi wybierane jest najczęściej.
- Uramaki
To rolki nieco inne, bowiem zwijane są one odwrotnie, niż te klasyczne. Ryż mieści się na zewnątrz, a glony nori wewnątrz. Często posypywane są one sezamem. Wykorzystuje się je najczęściej na rynku amerykańskim.
- Temaki
To sushi ręcznie zwijane, które ma kształt stożka. Otrzymuje się je z połączenia ryżu, ryb, owoców morza, warzyw, a także japońskiego omleta i grzybów w arkusz wodorostów nori.
- Nigiri
To sushi najstarsze, ale jednocześnie najbardziej lubiane przez osoby, które cenią sobie tą potrawą i wiedzą, jak powinna ona dobrze smakować. Mamy tutaj owalny kawałek ryżu z wasabi, a na wierzchu ryba surowa, awokado lub japoński omlet.
Czy sushi jest więc zdrowe?
Prawdą jest, że zawiera ono cenne składniki, które mają duże wartości odżywcze. W środku znajduje się między innymi ryba, która jest źródłem białka, jodu, a także witamin i minerałów. To właśnie w rybie znajduje się też naturalnie występująca witamina D. W rybach znajdziemy tłuszcze Omega – 3, które usprawniają pracę mózgu, zapobiegają licznym chorobom serca i mózgu, zmniejszą ryzyko wystąpienia depresji, utraty wzroku, czy chorób oczu. Kolejnym składnikiem jest Wasabi Pasta, która to wykonywana jest ze startej łodygi rośliny, która nazywana jest Eutrema Japonicum. W sosie tym znajdują się beta – karoteny, glukozynolany, jak również i izotiocyjaniany. Związki te wykazują właściwości antybakteryjne, przeciwnowotworowe, jak również i przeciwzapalne. Następnym ze składników są wodorosty Nori, które wykorzystuje się do zwijania sushi. Znajdziemy w nich między innymi wapń, magnez, fosfor, a także żelazo, sód i jod. Co więcej, nori bogate są także w białko, witaminę A, C i E, a także tiaminę. W nori z najwyższej półki, które są produktami bardzo dobrej klasy, znaleźć mogą się także związki, które zwalczają wirusy i stany zapalne, a także pozwalają pozbyć się organizmowi metali ciężkich. I na końcu nie można również nie wspomnieć o marynowanym imbirze. Imbir zawiera bowiem między innymi potas, magnez, miedź i mangan. jego spożywanie wpływa między innymi na ochronę przed bakteriami i wirusami, poprawia on pamięć, działa na bóle menstruacyjne, na nudności, bóle mięśni, jak również i na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
Dlaczego więc wielu ludzi uważa, że sushi wcale nie jest takie zdrowe, jakby się mogło wydawać, mimo tak wielu cennych składników? Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że ryż, który do potraw takich jest specjalnie oczyszczony, pozbawiony jest błonnika, witamin, jak również i minerałów. Ze względu na to, że jest on rafinowany, może doprowadzić do stanów zapalnych w organizmie, jak również i być jedną z przyczyn wystąpienia cukrzycy typu 2, jak również i chorób serca. Osoby mało aktywne, które dodatkowo nie należą do szczupłych, z całą pewnością jedząc sushi narażają się na bardzo poważne dla zdrowia konsekwencje. Warto wspomnieć także o tym, że do sushi, do ryżu dodawany jest cukier, a to sprawia, że poprzez jego zjedzenie może nastąpić nagły wzrost poziomu cukru we krwi, jak i wzrost poziomu insuliny.
Czy sushi jest kaloryczne?
Wiele osób uważa, że nie, bo przecież w składzie mamy ryż, warzywa i surowe ryby, a więc wydawałoby się wszystko to, co dla nas odpowiednie. Okazuje się jednak, że nie jest to tak niskokaloryczny produkt, jakiego moglibyśmy się spodziewać. W większości sushi znajdują się sosy i sery, które mają wysoki poziom tłuszczu. Co więcej, często ryby nie są surowe, a smażone na głębokim tłuszczu, co jeszcze bardziej zwiększa poziom kalorii. W sushi jest mało białka i błonnika, a więc sprawia to, że aby się najeść, trzeba zjeść sporą ilość porcji, a to wszystko sprawia, że ilość zjedzonych kalorii jest naprawdę spora. Istotne jest także to, że w sushi znajduje się stosunkowo duża ilość soli, a ta jak wiadomo może zwiększyć ryzyko raka żołądka, podnieść ciśnienie krwi, czy zatrzymać wodę w organizmie.
Jedząc sushi z surowej ryby, narażamy się także na ryzyko zakażenia bakteriami, w tym na przykład salmonella, bakterie Bibrio, pasożyty Anisakis i Diphyllobothrium. Sushi z surowej ryby nie powinno być jedzone przez kobiety w ciąży, przez małe dzieci, osoby starsze i ludzi ze słabą odpornością. Warto w tym przypadku stawiać na renomowane restauracje, bowiem w takich miejscach przestrzegane są wszelkie normy jakości i dba się o to, co serwuje się na talerzu swoim klientom.
A mówiąc o temacie sushi w negatywnym aspekcie, warto także zaznaczyć, że w rybach mogą znaleźć się duże ilości toksyn, które znajdują się w morzu, w tym najbardziej niebezpieczna – rtęć.
Jakie sushi zamawiać, by było zdrowe?
Jeśli chcemy postawić na jak najbardziej zdrową wersję sushi, na pewno warto wybrać rolki wykonane z brązowego ryżu, najlepiej w kształcie stożka. Wśród różnych ich rodzajów, najbardziej odpowiednimi są te temaki, które zawierają mniejszą ilość ryżu. Dobrze do sushi domówić coś, co będzie zawierało dużą ilość białka i błonnika. Może to być na przykład sałatka wakame, zupa miso, czy na przykład sashimi. Warto też zamówić dodatkowe warzywa. Unikać lepiej powinno się sosu sojowego, sushi z sosami, serami i tempurą. I co istotne – sushi jeść najlepiej tylko w renomowanych restauracjach.
Nie da się jednoznacznie określić, czy sushi jest potrawą zdrową lub niezdrową, bo ma ono w sobie zarówno wiele zalet, jak również i wad. Prawdą jest, że w składzie znajdziemy liczne witaminy, minerały, jak również i związki prozdrowotne, ale można też i trafić na toksyny i związki, które będą działały negatywnie na nasz organizm. Bez wątpienia dobrym rozwiązaniem jest to, by znać umiar, jak we wszystkim i jeśli już stawiamy na dzień z sushi, to wybierać tylko takie, które robione jest w najlepszym miejscu, przez renomowanych kucharzy i dbałość o najwyższą jakość produktów.