
Owoce na obniżenie ciśnienia? Poznaj resweratrol!
Borówki, czerwone winogrona, czerwone wino i orzeszki ziemne to tylko niektóre z naturalnych źródeł resveratrolu (resweratrol) – związku roślinnego, któremu ostatnio poświęcono wiele uwagi w środowisku medycznym. Nowe badania na myszach i komórkach ludzkich skupiają się na poznaniu mechanizmu, dzięki któremu resveratrol może obniżyć ciśnienie krwi!
Od ochrony naszych neuronów przed starzeniem się po potencjalne zapobieganie nowotworom, wiele badań potwierdziło ostatnio korzyści zdrowotne wynikające z suplementowania resveratrolu. Wiele wcześniej przeprowadzonych badań skupiło się na korzyściach resweratrolu dla zdrowia i kondycji serca.
Badania kliniczne na szczurach i myszach wykazały ochronne działanie w przypadku: zawału serca, niewydolności serca, nadciśnienia oraz innych, poważnych chorób serca.
Chociaż niektórzy naukowcy uważają, że korzyści zdrowotne przyjmowania resveratrolu pochodzą z jego właściwości przeciwutleniających, mechanizmy stojące za jego działaniem kardioprotekcyjnym pozostają niejasne.
Nowe badania zbliżają się do zrozumienia tych mechanizmów, a ich wyniki stanowią intrygujący paradoks.
Zespół naukowców z King’s College London (KCL) w Wielkiej Brytanii dodał resveratrol do diety myszy z nadciśnieniem krwi. Dr Joseph Burgoyne, starszy wykładowca nauk sercowo-naczyniowych w KCL, jest głównym autorem badania, które ukazuje się w czasopiśmie „Circulation”.
Skutki stosowania resveratrolu u myszy
Burgoyne wraz z zespołem wywołał sztucznie wysokie ciśnienie krwi w grupie dzikich myszy. Badacze zmierzyli ciśnienie krwi gryzoni za pomocą wszczepionych sond telemetrycznych i monitorowali je przez 15 dni.
W tym czasie karmili myszy albo dietą, do której dodano resveratrol, albo „normalną” dietą.
Pod koniec okresu badawczego naukowcy odnotowali spadek ciśnienia krwi u myszy, które spożywały resveratrol, o około 20 milimetrów rtęci. Naukowcy odkryli również, że resveratrol rozluźnił naczynia krwionośne gryzoni poprzez utlenianie białka PKG1a.
Resweratrol pośredniczy w obniżaniu ciśnienia krwi poprzez paradoksalne wywoływanie utleniania białek, zwłaszcza w czasie stresu oksydacyjnego, mechanizmu, który może być wspólną cechą cząsteczek „przeciwutleniaczy”,” podsumowują autorzy.
Wyniki te są sprzeczne z tym, co możemy intuicyjnie sądzić, w tym sensie, że związek jest uważany za przeciwutleniacz, ale to badanie pokazuje, że zachowuje się jak utleniacz w celu obniżenia ciśnienia krwi.
„Powoli uświadamiamy sobie, że utleniacze nie zawsze są czarnym charakterem, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Nasze badania pokazują, że cząsteczka kiedyś uważana za przeciwutleniacz wywiera korzystny wpływ poprzez utlenianie. Uważamy, że wiele innych tak zwanych „przeciwutleniaczy” również może działać w ten sposób”.
Dr Joseph Burgoyne.
Co wyniki tych badań oznaczają dla ludzi?
Co ważne, naukowcy byli w stanie odtworzyć wyniki badań na ludzkich komórkach. Zastosowali resweratrol na komórkach mięśni gładkich pobranych z ludzkich naczyń krwionośnych i zauważyli ten sam proces utleniania.
Naukowcy ostrzegają jednak przed interpretacją, że ludzie powinni spożywać dużo produktów zawierających resweratrol, aby czerpać te same korzyści, które to badanie wykazało u myszy.
Ludzie powinni unikać nadmiernego spożycia czerwonego wina – ostrzegają naukowcy. Aby odtworzyć korzyści płynące z badania u ludzi, należałoby spożywać codziennie 1000 butelek czerwonego wina. Związek nie jest łatwo absorbowany, dlatego duże jego ilości są konieczne dla uzyskania wymiernego efektu.
„Nasza praca mogłaby stworzyć podstawy do chemicznej zmiany resweratrolu w celu poprawy jego dostarczania do organizmu i optymalizacji absorbcji”, wyjaśnia główny autor badania, „lub projektowania nowych, silniejszych leków, które korzystają z tych samych mechanizmów”. „W przyszłości możemy mieć zupełnie nową klasę leków stosowanych do leczenia zbyt wysokiego ciśnienia krwi”.
Doktor Metin Avkiran, profesor kardiologii molekularnej w KCL, który nie brał udziału w badaniu, również skomentował znaczenie wyników owego eksperymentu.
„Niestety, nie wystarczy otworzyć butelkę merlota. Aby uzyskać ludzką równoważną dawkę resweratrolu używanego w badaniu, trzeba by pić codziennie niemożliwą do wypicia ilość czerwonego wina”.
Prof. Metin Avkiran, dr hab.
„To badanie ujawnia zaskakujący sposób działania resweratrolu i otwiera możliwość stosowania nowych leków na ciśnienie krwi, które działają w podobny sposób” – dodaje prof. Wyniki badań przybliżają nas do rozwiązania problemu tego „cichego zabójcy”, który naraża ludzi na poważne problemy zdrowotne, a nawet na śmierć.”
W samych Stanach Zjednoczonych ponad 100 milionów ludzi żyje obecnie z nadciśnieniem.
Bibliografia:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882663/
- https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.037398
- https://www.heart.org/en/news/2018/05/01/more-than-100-million-americans-have-high-blood-pressure-aha-says