
Naturalne substancje przeciwzakrzepowe, które już możesz mieć w swojej kuchni
Leki przeciwzakrzepowe mają często szereg poważnych działań niepożądanych, a niezliczone opisy przypadków wskazują, że stosowanie tych leków może prowadzić do przyjęcia pacjentów ich stosujących do szpitala z powodu takich przypadków, jak między innymi nadmierne krwawienie. Ze względu na ich wysoki wskaźnik skutków niepożądanych, świadomość naturalnych rozcieńczalników krwi jako potencjalnej alternatywy klasycznych leków ma kluczowe znaczenie.
Skrzepy krwi należą do najłatwiejszych do uniknięcia rodzajów chorób krwi. Dzieje się tak, ponieważ można im zapobiec poprzez proste zmiany stylu życia i diety. Dodanie naturalnych rozcieńczalników krwi do diety może mieć ogromny wpływ na poprawę komfortu układu krwionośnego, bez obawy o liczne niepożądane skutki uboczne.
Czym są substancje przeciwzakrzepowe?
Substancje przeciwzakrzepowych są stosowane w celu zapobiegania rozwojowi zagrażających życiu zakrzepów krwi, które mogą powodować poważne zdarzenia zdrowotne , takie jak zawał serca i udary.
Chociaż skrzepy krwi są konieczne, aby zapobiec utracie krwi podczas urazu i umożliwić gojenie się ran, tworzenie się skrzepów wewnątrz krwioobiegu podczas może prowadzić do niebezpiecznych powikłań.
Środki rozrzedzające krew są powszechnie przepisywane pacjentom z niektórymi chorobami sercowo-naczyniowymi, takimi jak zakrzepica żył głębokich, arytmia serca i choroby zapalne naczyń krwionośnych. Często sugerowane jest również użycie ziół w celu wsparcia terapii przeciwzakrzepowej.
Rodzaje/odmiany leków stosowanych przeciwzakrzepowo
Leki przeciwzakrzepowe lub „rozrzedzające krew” to leki stosowane w celu zapobiegania krzepnięciu krwi lub uniemożliwieniu wzrostu już istniejących zakrzepów.
Niektóre przykłady antykoagulantów obejmują:
- warfarynę
- heparynę
- dabigitran
- apiksaban
- ryworaksaban
Istnieją również leki przeciwpłytkowe, takie jak aspiryna, które działają poprzez zapobieganie zlepianiu się komórek krwi (lub płytek krwi) i tworzeniu skrzepu.
Niektóre z tych leków są syntetycznymi substancjami pochodzącymi z substancji chemicznych znajdujących się w naturalnych substancjach przeciwzakrzepowych. Na przykład pieprz cayenne, cynamon i imbir zawierają silne oraz naturalne związki chemiczne, które są wykorzystywane do tworzenia antykoagulantów.
W niektórych sytuacjach stosowanie tych ziół jako bezpieczniejszego środka przeciwzakrzepowego jest możliwe, ale osoby z poważnymi obawami o przyszłe choroby serca, takie jak zawał serca lub udar mózgu, muszą porozmawiać z lekarzami przed zastosowaniem naturalnej alternatywy dla leków rozrzedzających krew.
Top 5 naturalnych substancji przeciwzakrzepowych
- Kurkuma
Kurkuma działa jak naturalny antykoagulant. Badanie opublikowane w raportach BMB wskazuje, że kurkumina, kluczowa substancja z grupy polifenoli w kurkumie, hamuje trombinę, enzym z grupy proteazę, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięciu krwi.
Badacze doszli do wniosku, że codzienne spożywanie przyprawy curry może pomóc w utrzymaniu zmniejszonej gęstości krwi.
- Pieprz Cayenne
Cayenne zawiera salicylan, naturalny środek rozrzedzający krew, szeroko wykorzystywany aby intensyfikować działania przeciwzakrzepowe. Ponadto zawiera także kapsaicynę, która w kilku badaniach wykazuje właściwości obniżające poziom niekorzystnych lipidów oraz właściwości przeciwnadciśnieniowe i przeciwcukrzycowe.
Z tych powodów cayenne często przyjmuje się w postaci suplementów w celu poprawy zdrowia układu krążenia i krążenia.
- Cynamon
Cynamon jest bogaty w kumarynę , silny antykoagulant, który jest używany do produkcji warfaryny. Jednakże warto zwrócić też uwagę że badania sugerują, że stosowanie suplementów zawierających duże stężenie cynamonu przez dłuższy czas może być problematyczne, prawdopodobnie prowadząc do problemów z wątrobą spowodowanych zwiększonym spożyciem tej samej substancji – kumaryny.
- Imbir
Podobnie jak cayenne, imbir zawiera salicylan, substancję chemiczną, która została zbadana pod kątem jego zdolności do zapobiegania zakrzepicy. Badania wskazują, że salicylan indukuje umiarkowane, pozytywne zmiany przeciwzakrzepowe i może zapobiegać zakrzepicy żylnej bez powodowania powikłań krwotocznych.
Wykorzystanie imbiru ze względu na jego właściwości rozrzedzające krew zyskuje na popularności, ponieważ ludzie szukają bardziej naturalnego podejścia do konwencjonalnych leków antykoagulacyjnych.
- Czosnek
Codzienne spożywanie czosnku może być przydatne w zapobieganiu zakrzepicy.
W jednym badaniu oceniano bezpieczeństwo stosowania ekstraktu czosnkowego z warfaryną, często przepisywanym lekiem przeciwzakrzepowym. Naukowcy odkryli, że ekstrakt z czosnku jest stosunkowo bezpieczny i nie stanowi poważnego ryzyka dla pacjentów leczonych warfaryną lub innymi doustnymi lekami przeciwzakrzepowymi, o ile są oni regularnie monitorowani przez lekarza prowadzącego terapię.
Jak dodać do diety naturalne substancje przeciwzakrzepowe
Łatwo dodać część z naturalnych substancji przeciwzakrzepowych. Składniki je zawierające mogą być zawarte w posiłkach, aby po prostu dodać im smaku – dodatkowe korzyści zdrowotne otrzymujemy w „cenie” dodatkowego smaku. Innym sposobem spożywania tych ziół i przypraw są napary. Napar kurkuma lub herbata imbirowa mogą być wytwarzane w domu i swobodnie dostosowane do codziennej diety.
Zioła te są również dostępne w postaci ekstraktów i suplementów diety, ale jeśli zamierzasz stosować je w takiej postaci, pamiętaj o odpowiedniej konsultacji stosowania z lekarzem ze swoim lekarzem.
Oprócz dodawania do diety naturalnych substancji przeciwzakrzepowych w celu zmniejszenia ryzyka powstawania zakrzepów, ważne jest, aby prowadzić zdrową, dobrze zbilansowaną i bogatą w składniki odżywcze dietę. Utrzymanie prawidłowej masy ciała i neutralizacja stanów zapalnych są kluczowe, ponieważ sprzyjają prawidłowym poziomom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Oto krótka lista produktów które powinieneś jeść aby poprawić ogólny stan zdrowia:
- warzywa
- owoce
- rośliny strączkowe
- ziarna
- żywność zawierająca kwasy omega-3 (ryby, orzechy)
- zdrowe tłuszcze
Oprócz wprowadzania zdrowej dla serca żywności do diety, ważne jest również unikanie żywności, która wpływa na nie negatywne. Obejmuje to żywność zawierającą sztuczne słodziki, cukier, rafinowane węglowodany, wypieki z tłuszczami trans i alkohol.
Ryzyko i skutki uboczne
Przed użyciem naturalnych substancji zakrzepowych, porozmawiaj ze swoim lekarzem i upewnij się, że te pokarmy i suplementy nie mają interakcji z żadnym z Twoich obecnie przyjmowanych leków.
Czy rzadka krew to problem?
Podobnie jak wszystkie rzeczy związane ze zdrowiem, najważniejsza jest równowagi. Twoja krew nie może stać się tak rzadka, że nie tworzy skrzepów w ogóle. Powoduje to ryzyko nadmiernego krwawienia.
Orzy przesadzie w drugą strone, problemem może stać się zbyt duże rozrzedzenie krwi, więc przed korzystaniem z żywności wskazanej na naszej liście koniecznie porozmawiaj ze swoim lekarzem. Jednak spożywanie ich w normalnych ilościach jako dodatek do faktycznych posiłków nie powinno stanowić problemu.
Wniosek
- Naturalne substancje przeciwzakrzepowe zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do poważnych zdarzeń zdrowotnych, takich jak zawał serca lub udar.
- Często konwencjonalne antykoagulanty są przepisywane, aby zapobiec niebezpiecznemu krzepnięciu krwi, ale wiele z tych leków ma dużą ilość niepożądanych skutków ubocznych.
- Gdy jest to właściwe i zalecane przez Twojego lekarza, stosowanie naturalnych substancji przeciwzakrzepowych, takich jak cynamon, imbir i pieprz kajeński może poprawiać zdrowie Twojego układu krążenia i ogólne samopoczucie.