
Czy zbyt dużo białka serwatki powoduje skutki uboczne?
Jest wytwarzany z serwatki, która jest płynem oddzielającym się od mleka podczas procesu produkcji sera. Serwatka jest następnie filtrowana, rafinowana i suszona rozpyłowo na proszek białka serwatkowego.
Istnieją trzy główne rodzaje białek serwatkowych. Kluczowa różnica między nimi polega na sposobie ich przetwarzania.
Koncentrat białka serwatkowego: zawiera około 70–80% białka. Jest to najpowszechniejszy rodzaj białka serwatkowego i zawiera więcej laktozy, tłuszczu i substancji pochodzących z mleka.
Izolat białka serwatki: zawiera 90% lub więcej białka. Jest bardziej rafinowany i ma mniej laktozy i tłuszczu, ale zawiera również mniej korzystnych minerałów.
Hydrolizat białka serwatkowego – ta forma jest wstępnie trawiona, dzięki czemu organizm szybciej ją wchłania.
Białko serwatkowe jest popularnym wyborem wśród sportowców, entuzjastów fitnessu i osób chcących zbudować mięśnie lub schudnąć.
Badania pokazują, że odżywki białkowe mogą pomóc Ci odzyskać siły po ćwiczeniach, zbudować mięśnie i siłę, a nawet schudnąć, zmniejszając apetyt i przyśpieszając metabolizm.
Białko serwatkowe jest również pełnowartościowym źródłem białka, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Twój organizm nie jest w stanie wytworzyć niektórych niezbędnych (egzogennych) aminokwasów, dlatego ważne jest, aby uzyskać ich wystarczającą ilość z diety.
Większość skutków ubocznych białka serwatkowego jest związana z jego trawieniem.
Niektórzy ludzie mają problemy z trawieniem białka serwatkowego i odczuwają takie objawy, jak wzdęcia, gazy, skurcze żołądka i biegunka.
Największym winowajcą tych problemów laktoza.
Laktoza jest głównym węglowodanem w białku serwatkowym. Osoby nietolerujące laktozy nie wytwarzają wystarczającej ilości enzymu – laktazy – którego organizm potrzebuje do prawidłowego trawienia laktozy. Co więcej, nietolerancja laktozy jest niezwykle powszechna i może dotknąć nawet 75% ludzi na całym świecie.
Jeśli nie tolerujesz laktozy, spróbuj izolatu białka serwatkowego.
Izolat białka serwatkowego jest nieco bardziej przetworzony od zwykłego kontenratu i ma znacznie mniejszą zawartością tłuszczu i laktozy niż koncentrat białka serwatkowego. Osoby z nietolerancją laktozy często mogą bezpiecznie przyjmować izolat białka serwatki.
Alternatywnie, spróbuj sproszkowanego białka roślinnego, takiego jak soja, groch, jajko, ryż lub białko konopi. Ponieważ białko serwatkowe pochodzi z mleka krowiego, osoby z alergią na mleko krowie mogą być na nie uczulone.
Niemniej jednak alergie na mleko krowie są bardzo rzadkie u dorosłych, ponieważ nawet 90% osób z alergią na mleko krowie wyrasta z nich w wieku trzech lat.
Objawy alergii na mleko krowie mogą obejmować pokrzywkę, wysypkę, obrzęk twarzy, obrzęk gardła i języka oraz katar lub zatkany nos po spożyciu mleka lub substancji zawierających białka mleka.
W niektórych przypadkach alergia na mleko krowie może wywołać anafilaksję, ciężką, zagrażającą życiu reakcję alergiczną.
Ponownie, warto pamiętać, że alergia na mleko krowie występuje rzadko u dorosłych, ale może mieć poważne konsekwencje.
Ponadto alergii na białko serwatkowe nie należy mylić z nietolerancją laktozy.
Większość alergii występuje, gdy organizm wytwarza nieprawidłową odpowiedź immunologiczną na białko. Jednak nietolerancja jest spowodowana niedoborem enzymu i nie obejmuje układu odpornościowego.
Jeśli masz alergię na białko mleka krowiego, wypróbuj białka inne niż mleczne, takie jak soja, groch, jajko, ryż lub białko konopi.
Białko serwatkowe vs wątroba
Żadne dowody nie wskazują, że zbyt dużo białka może uszkodzić wątrobę u zdrowych ludzi. W rzeczywistości wątroba potrzebuje białka, aby się naprawić i przekształcić tłuszcze w lipoproteiny, które są cząsteczkami pomagającymi usuwać tłuszcze z wątroby. W badaniu z udziałem 11 otyłych kobiet, przyjęcie 60 gramów suplementu białka serwatkowego pomogło zredukować tłuszcz wątrobowy o około 21% w ciągu czterech tygodni.
Ponadto pomogło obniżyć poziom trójglicerydów we krwi o około 15%, a cholesterolu o około 7%. Jeden opis przypadku sugerował, że 27-letni mężczyzna mógł doznać uszkodzenia wątroby po zażyciu suplementów białka serwatkowego. Jednak brał także wiele innych suplementów. Lekarze nie byli również pewni, czy nie przyjmuje on sterydów anabolicznych, które mogą uszkodzić wątrobę. Biorąc pod uwagę, że tysiące ludzi przyjmuje białko serwatkowe bez problemów z wątrobą, ten pojedynczy przypadek dostarcza niewystarczających dowodów na to, że białko serwatkowe może uszkodzić wątrobę.
Białko serwatkowe jest bezpieczne i większość osób może je przyjmować bez niepożądanych skutków.
Jednak może powodować objawy ze strony przewodu pokarmowego u osób z nietolerancją laktozy, a osoby uczulone na mleko krowie mogą być naturalnie uczulone na jego przetwory, w tym odżywki białkowe.
Jeśli odczuwasz skutki uboczne, wypróbuj izolat białka serwatki lub roślinną alternatywę dla białek mlecznych.
Mimo tych wyjątków białko serwatkowe jest jednym z najpewniejszych suplementów na rynku. Prowadzi się różnorodne badania, które regularnie potwierdzają jego korzystną rolę w budowaniu siły i mięśni, regeneracji organizmu i utracie wagi.